Drama om færøsk fiskeripolitik

DSC_0028

De færreste her i Danmark er vel klar over, at der i øjeblikket udspiller sig årtiers politiske drama i det færøske lagting. Der skal vedtages en ny - og radikalt ændret - fiskeripolitik, og i dag - tirsdag 12. december - er der 3. og sidste behandling af Landstyrets forslag. Alt tyder på drama i det færøske lagting.Læs mere...

Fokus på færøsk erhvervsliv: Sjógvur & Fólk #4 er på gaden

Sjógvur & Fólk #4 - forsíða

Igennem næsten to måneder har jeg skrevet artikler til den nye udgave af det færøske erhvervsmagasin "Sjógvur & Folk", som netop er kommet udkommet i sin fjerde udgave.

Avisen er en årlig publikation, som sætter fokus på tendenser indenfor færøsk erhvervsliv - med primært fokus på fiskeri og maritime industrier. Det har været en særdeles spændende opgave, da færøsk erhvervsliv næppe nogensinde tidligere har oplevet en så stor fremgang og vækst som nu. Avisen bliver uddelt til samtlige husstande på Færøerne.

Dertil har det også været en udfordring - efter næsten 10 år - igen at levere redaktionelt stof på mit modersmål. Sjógvur & Fólk #4 kan læses online her.

Efter 10 år: Nu skal der skrives færøsk igen!

IMG_3466

Min gamle Dansk-Færøske ordbog er støvet af, nu hvor jeg igen skal til at levere artikler på mit modersmål: Færøsk.

I nogle år - fra cirka 2004 til 2008 - skrev jeg ugentligt adskillige erhvervsartikler på færøsk til en færøsk avis. Og indrømmet: Jeg syntes dengang - og synes stadigvæk - at det sværere at skrive på mit modersmål end på dansk - af indlysende årsager.

Jeg har skrevet - og redigeret - på dansk siden jeg flyttede til Danmark i 1992. Samtidig har jeg altid - også dengang jeg boede på Færøerne - syntes, at dansk var betydeligt lettere at gå til: Færre grammatiske regler, ligefrem stavelser, ingen specielle bogstaver (på færøsk er der bogstaver, som sket ikke udtales), større accept af fremmedord etc. Med andre ord: Dansk er et lettere sprog at kommunikere på skrift end færøsk.

Nu skal jeg igen til at skrive færøske erhvervsartikler - på færøsk. Og på trods af, at jeg glæder mig til at dykke ned i stoffet - nu hvor færøsk erhvervsliv oplever et historisk boom - så er det med en kende ærefrygt, at jeg igen nærmer mig det færøske sprog. Det forekommer lidt af en udfordring

Hvor om alting er, så skal artiklerne skrives. Resultatet vil blive trykt i publikationen “Sjógvur & Folk” (Hav & Mennesker) i løbet af november. Publikationen udkommer kun på Færøerne, men et link til online-epaper vil naturligvis blive delt i herværende blog.

På Færøerne for FiskerForum

IMG_2194

På min sidste tur til Færøerne havde jeg fornøjelsen af at lave en opgave for FiskerForum i Hvide Sande. Faktisk dejligt at få anledning til igen at skrive om færøske forhold - det er mange år siden sidst.